Un CV (Curriculum Vitae) bine elaborat este pașaportul tău către lumea profesională. În orice fază profesională te-ai afla, un CV convingător poate face diferența între obținerea unui job și prelungirea căutărilor. Prin CV este șansa ta de a face o primă impresie pozitivă potențialilor angajatori și de a te remarca pe o piață competitivă a muncii. În acest articol, vă vom ghida prin pașii pentru a crea un CV care să vă prezinte abilitățile, experiența și calificările în mod eficient.
Scopul CV-ului
Este foarte important să stabiliți de la început care este scopul pentru care întocmiți CV-ul, pentru ca informațiile din cuprinsul acestuia să fie „la obiect” și să nu încărcați cu informații care îl va face pe potențialul angajator să scape din vedere ceea ce este important și are legătură cu job-ul dorit.
Alegerea formatului de CV
Există o multitudine de formate pentru un CV: tip cronologic, tip funcțional sau diferite versiuni combinate ale acestora. Cel mai comun este cel cronologic, însă noi recomandăm să fie utilizat formatul care cel mai bine vă avantajează și scoate în evidență punctele forte și realizările profesionale. Tips&Tricks: Folosește aplicația Europass pentru un CV complet și bine structurat. https://europa.eu/europass/ro/create-europass-cv
Completează CV-ul cu tot ce este important
Este important ca un CV să cuprindă cel puțin următoarele:
Datele tale personale (nume, date de contact, data nașterii, etc.)
Rezumatul carierei / Obiectivele tale profesionale
Experiența profesională acumulată (unde ai lucrat și cât timp, ce a presupus postul tău, care au fost rezultatele obținute în munca ta, etc.)
Educație: deseori este relevant pentru angajator să cunoască cel puțin ultimul nivel de studii absolvit și domeniul; de asemenea, în unele cazuri, în funcție de postul pentru care aplici, poate fi relevant să menționezi ce alte calificări ai obținut de-a lungul timpului (ex. cursuri, workshop-uri la care ai participat);
Abilități: se recomandă menționarea abilităților care pot crea avantaj pentru ocuparea postului vizat
Sfaturi utile:
Dacă aplici pentru job-uri diferite, sau poate chiar în domenii diferite, poți redacta CV-ul pentru fiecare în parte, astfel încât să fie cât mai personalizat. Personalizarea CV-ului arată profesionalism și dă încredere potențialului angajator.
Insistă pe abilitățile și competențele care știi că vor avea impact la viitorul loc de muncă;
Dacă există o descriere a locului de muncă pentru care aplici, poți combina și insista pe acele puncte comune;
Evită greșelile gramaticale și de ortografie;
Roagă pe cineva să ofere feedback CV-ului tău;
Salvează CV-ul în format PDF pentru a te asigura că poate fi deschis pe orice tip de calculator/telefon/tabletă;
Trimite CV-ul tău prin e-mail sau prin aplicațiile de job-uri.